Largest Contentful Paint

De Largest Contentful Paint (LCP) meet de laadtijd die nodig is om het grootste bestand of de grootste content op een pagina weer te geven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een zichtbare afbeelding, video, webtekst of een H1 titel.

De LCP heeft met name betrekking op alle content above the fold, maar de uiteindelijke LCP-score wordt pas bepaald wanneer de volledige pagina is geladen. Een goede LCP-score ligt rond de 2,5 seconden. Een pagina met een LCP-score van 4 seconden of hoger, wordt gezien als een langzame pagina.

Je kunt de LCP-score op verschillende manieren verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld de laadtijd van afbeeldingen versnellen door de afbeeldingen te comprimeren of in een kleiner formaat te uploaden. Ook kun je de reactietijd van de server verbeteren door een content delivery network te gebruiken of de cache van de content te verbeteren. Tot slot kun je de CSS-bestanden minimaliseren of de Javascript-bestanden lager plaatsen wanneer deze niet above the fold weergegeven hoeven te worden.

LCP is een onderdeel van de drie Google Core Web Vitals. De andere twee onderdelen zijn First Input Delay en Cumulative Layout Shift.