Wat is een Alt tekst?

De term alt tekst is bij lang niet iedereen bekend. Vaak krijgen we dan ook de vraag wat hiermee bedoeld wordt. Wanneer men spreekt van een alt tekst, bedoelen zij eigenlijk de afkorting voor alternatieve tekst. Dit is een tekst die pas zichtbaar wordt als de informatie op een pagina niet gezien kan worden door de gebruikers. Bijvoorbeeld wegens een technische storing of een visuele beperking. In dat geval helpt een alt tekst om de elementen op de pagina alsnog duidelijk te maken. Een alt tekst is dus hulpmiddel voor gebruikers die om welke reden dan ook niet in staat zijn om een webpagina te lezen. Dit wordt niet alleen als hulpmiddel beschouwd, maar ook nog eens van invloed zijn op de technische SEO. Maar hoe pas je deze op de juiste manier toe? En wat is een alt tekst of alt tag nu precies?

Definitie Alt tekst

Een alt tekst of alternatieve tekst wordt toegepast wanneer gebruikers bepaalde soorten content niet goed kunnen zien of lezen. Bijvoorbeeld omdat een afbeelding tijdelijk niet vertoond kan worden of omdat de gebruiker zelf een visuele beperking heeft. In dat geval wordt de geschreven content op de site zelf niet altijd goed begrepen. De afbeeldingen versterken immers de tekst. Met behulp van een alt tag in de HTML helpt men deze gebruikers om de tekst alsnog goed te kunnen begrijpen. Hierbij wordt beschreven hoe de visuele afbeelding er precies uitziet en wat belangrijk is om te weten.

Belangrijk om te weten dat deze beschrijving niet direct zichtbaar is. Gebruikers kunnen deze vinden wanneer ze met de muis over de afbeelding gaan of een screenreader gebruiken. Een alt tekst biedt in veel gevallen de uitkomst. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om deze samen te stellen. Sommige afbeeldingen laten zich bijvoorbeeld heel lastig naar tekst vertalen. Denk bijvoorbeeld aan abstracte afbeeldingen.

Effectief voor SEO-doeleinden

Een alt tekst wordt niet alleen gebruikt om gebruikers te ondersteunen, maar is ook zeer effectief voor SEO-doeleinden. Voor het bepalen van de kwaliteitsscore van een website bekijken crawlers immers iedere site. Wees je ervan bewust dat dit robots zijn. Geen mensen die alles kunnen bestuderen. Daardoor valt sommige informatie weg. Dit zie je dikwijls bij afbeeldingen gebeuren. De webcrawler kan de afbeelding niet goed meenemen in de ranking en ook de ondertitel is niet altijd beschrijvend genoeg. Door de afbeelding specifiek te beschrijven in de alt tekst, zorg je ervoor dat de robots deze content beter kunnen ‘lezen’. Op die manier zijn zij in staat om de bijbehorende zoekwoorden te ontdekken en eindig je uiteindelijk hoger in de ranking en dus ook zoekresultaten.

Terug

DOWNLOAD JOUW GRATIS LINKBUILDING CHECKLIST!

Waar je op moet letten en welke stappen kan je het best volgen...

✅ Tips en praktische informatie voor jou!

✅ 11 pagina's, 2.785 woorden en 16.872 tekens

Al onze begrippen

Winkelwagen
Winkelwagen is leeg

Totaal excl. BTW