Cost per click

Cost per click is een term die wordt gebruikt binnen online marketing. Cost per click betekent dat je betaalt voor iedere bezoeker die op jouw online advertentie klikt. Als adverteerder betaal je namelijk voor iedere bezoeker die via de advertentie doorklikt naar jouw website. Om te voorkomen dat de kosten per klik te hoog oplopen, kun je een maximum instellen. Je geeft dan aan hoeveel je bereid bent te betalen voor een klik.

De prijzen voor bepaalde reclame-uitingen variëren sterk. Voor zoekwoorden is de cost per click bijvoorbeeld afhankelijk van het zoekvolume in Google. Hoe vaker er naar dat keyword wordt gezocht, hoe duurder het is om dat woord te gebruiken om te adverteren via bijvoorbeeld een ankertekst. Ook de quality score heeft invloed op de cost per click.

Het is de kunst om te streven naar een advertentie of zoekwoord waarmee je de juiste doelgroep bereikt, zoveel mogelijk clicks genereert, tegen een zo laag mogelijke cost per click. Hiermee kun je je return on investment verbeteren.Met behulp van de Keyword Effectiveness Index bepaal je welke zoekwoorden voor jou interessant zijn.

Andere formules om de effectiviteit van een online advertentie te meten, zijn bijvoorbeeld de click through ratio, click to conversion time en click through rate.