Wat is content marketing?

Content marketing houdt in dat er relevante content wordt gecreëerd en verspreid onder de juiste doelgroep. Het uiteindelijke doel is om jouw onderneming te laten groeien. Het opzetten van een content strategie lijkt misschien een lastige onderneming, terwijl het gunstige resultaten kan opleveren voor jouw bedrijf. Content marketing is namelijk een slimme methode is om meer potentiële klanten aan te trekken, én deze te behouden. Hiervoor zijn twee voorname redenen:

  • Tegenwoordig staan socialmediakanalen vol met advertenties die allemaal de aandacht van de klant willen hebben.
  • Concurreren op Google blijft een moeilijk proces, omdat er zoveel bedrijven zijn die hetzelfde product aanbieden. Elk bedrijf wilt natuurlijk de meeste verkopen op haar naam hebben staan.

Door het opzetten van een content marketingcampagne, bijvoorbeeld in de vorm van blogposts of infographics, heb je een unieke kans om bezoekers aan te trekken. Belangrijk is wel om rekening te houden met het produceren van waardevolle, relevante content dat jouw doelgroep iets leert of inspireert. Bij het proces om relevante content te creëren komt veel kijken. Er is namelijk een focus op de wensen van de doelgroep in plaats van het verkopen van een product of dienst. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een blogpost er minder commercieel uitziet in vergelijking tot een banner-advertentie. Het uitgangspunt van content marketing is juist om informatie aan te bieden.

Voordelen van content marketing

Heb je een beter beeld gekregen van wat content marketing inhoudt, maar ben je nog niet overtuigd van het feit dat je het zou moeten toepassen in jouw onderneming? Dan volgen hier een aantal voordelen die content marketing teweeg kan brengen:

  • Een goed geschreven blogpost, een interessante video, of een leerzame webinar kan leiden tot meer traffic op jouw website. Heb je deze bezoekers echt geïnspireerd of geholpen? Dan is de kans groot dat zij gaan rondneuzen op andere pagina's op jouw website. Hierbij heb je dus potentiële klanten aangetrokken én kun je ze behouden met behulp van een goed werkende website en relevante content.
  • Content marketing bestaat er in allerlei vormen en maten. Dit betekent ook dat je jouw content kunt aanbieden in de vorm die jouw doelgroep prefereert. Denk bijvoorbeeld aan blogposts, vlogs, e-books en zelfs influencer marketing.
  • Zorg ervoor dat jouw content de juiste keywords bevat en verder SEO-technisch goed in elkaar zit. Dan wordt jouw website namelijk beter vindbaar in Google. Het is hierbij belangrijk dat de content uniek is. Gedupliceerde content heeft een negatieve invloed op de Google Ranking.
  • Tegenwoordig probeert ieder bedrijf hoger in Google te komen met bijvoorbeeld banner-advertenties op social media. Hoewel, door een overvloed aan deze, is de gemiddelde internetgebruiker juist minder vatbaar geworden voor deze vorm van reclame. Daarentegen biedt content marketing, mits het kwalitatieve informatie bevat, de kans om de juiste snaar te raken bij jouw doelgroep.
  • Aan content marketing zitten minder kosten gebonden dan bijvoorbeeld een tv-reclame.

Verschillende analyses uitvoeren

Als je content marketing écht goed wilt begrijpen, dan kun je denken aan het volgende. De ideale situatie voor een content marketeer is het samenkomen van relevante content, die aan de juiste doelgroep aangeboden wordt, op het goede moment, en op het juiste kanaal. Dit lijkt wellicht een lastige, of zelfs een onmogelijke taak. Het goed onderzoeken en het uitvoeren van verschillende analyses kunnen helpen om jouw bedrijf een beter idee te geven van wat deze vier factoren precies inhouden.

Search Engine Optimization (SEO)

SEO, met andere woorden search engine optimization is een methode om de vindbaarheid van jouw website te verbeteren. Dit houdt in dat de vindbaarheid van jouw website verbeterd wordt. Naarmate de online vindbaarheid verbetert, zullen de bezoekersaantallen ook toenemen, wat uiteindelijk leidt tot hogere verkoop van jouw product of service. Onder SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd in het Nederlands, vallen drie verschillende soorten.

Hoewel, voordat je met één van deze analyses begint, kun je je alvast voorbereiden door antwoord te geven op de volgende vragen: Wat is het doel van de content marketing campagne(s)? Welke USP's heeft deze bepaalde product of dienst? Hoe staan de website en socialmediakanalen er op dit moment voor? Als je de antwoorden op deze vragen weet, heb je al een goed beeld van welke punten al duidelijk zijn, en aan welke punten nog hard gewerkt moet worden tijdens de volgende analyses.

Doelgroep analyse

Het creëren van goede content is niet vanzelfsprekend. Het in kaart brengen van de doelgroep gebeurt met een Customer Buyer Journey. Tijdens dit onderzoek is het belangrijk dat je inzicht krijg in, onder andere, welke content het effectiefst is voor jouw doelgroep en wanneer jouw doelgroep online is. Met deze informatie zal je je klanten beter begrijpen, wat een essentieel uitgangspunt is van de doelgroep analyse.

Maar hoe kom je nou precies aan deze informatie? Marktonderzoek! Dit onderzoek kan twee verschillende vormen aannemen. Je kunt ervoor kiezen om online onderzoek te doen naar welke informatie te vinden is over welke klant het geschiktst is voor jouw branche. Echter, is de ideale klant natuurlijk anders voor ieder bedrijf. Hierdoor kan het ook een goed idee zijn om gebruik te maken van andere onderzoeksmethoden, waaronder enquêtes en interviews. Hierin kun je natuurlijk ook methoden combineren. Neem bijvoorbeeld interviews af met bestaande klanten, en verspreid via social media een online-enquête om potentiële klanten te bereiken. Een combinatie van de twee kan voor waardevolle informatie zorgen.

Nadat je de onderzoeken hebt uitgevoerd, heb je (hopelijk) een grote dataset. Hieruit kun je vervolgens de buyer persona's opmaken: dit is een representatie van de ideale klant, of klanten, voor jouw bedrijf. Een buyer persona kan bestaan uit demografische informatie, online gedrag, en hobby's. Afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf kan je enkele tot wel twintig buyer persona's creëren. Naast potentiële klanten, kun je ook "negatieve" buyer persona's bedenken. Dit zijn de klanten die jouw bedrijf juist niet wilt aantrekken, bijvoorbeeld omdat deze niet de bedoeling hebben om vaker jouw producten of diensten aan te schaffen.

Verder kan je verschillende soorten content creëren voor de verschillende momenten in de buyer's journey. Dit gaat over de weg die een potentiële klant aflegt om uiteindelijk tot een goede keuze te komen.

  • De eerste fase heet Awareness. In dit stadium wordt de klant zich bewust van een bepaald probleem. Hier kun je slim op inspelen door rijke informatie aan te bieden in de vorm van blogposts of videos.
  • Het volgende stadium heet Consideration. Hierin is de klant bezig met het overwegen van verschillende opties, bijvoorbeeld met een kosten-batenanalyse. Bied in deze fase tekstuele content aan in de vorm van een e-book, of juist visuele informatie tijdens een webinar.
  • De laatste stop is de Decision fase. De klant is er klaar voor om een weloverwogen keuze te maken. Trek jouw potentiële klant over de streep met voorbeelden van succesvolle case studies en eventueel testimonials van andere klanten of influencers.

Contentanalyse

Het is niet alleen belangrijk om goed te kijken naar het huidige klantenbestand, het loont ook om kritisch naar de website te kijken. Is de lay-out een goede match met het imago dat jouw bedrijf wilt uitstralen? Zijn de teksten leesbaar en van goede kwaliteit? Is het makkelijk om op de website te navigeren en nieuwe informatie te vinden? Let ook eens op de socialmediakanalen: Wat zijn de posts die de meeste mensen bereiken? Komt de content overeen met de marketingdoelstelling? En ga zo maar door.

Ga er goed voor zitten en houd bij aan welke punten nog aandacht besteed moet worden. Je kunt nog een stapje verder gaan en de focus leggen op de achterkant van de website, ook wel de backend genoemd. Hierbij kijk je naar bijvoorbeeld de laadtijd van de website, of de website ook mobiel vriendelijk is, en of het navigatiemenu werkt zoals het zou moeten. Zitten er op deze of andere vlakken dingen die het behalen van de marketingdoelstelling verhinderen? Dan kan het een goed idee zijn om eens aan technical SEO te beginnen. Tips om de werking van jouw website te verbeteren kun je vinden op onze pagina over digital marketing.

Concurrentieanalyse

Tot slot kan het uitvoeren van een concurrentieanalyse waardevolle informatie opleveren. Tijdens deze analyse ga je kritisch kijken naar het doen en laten van jouw concurrenten op online-vlak. Bezoek de websites van je concurrenten en noteer wat de plus- en minpunten zijn. Misschien doe je er zelfs nog wat inspiratie op voor je eigen website! Vervolgens kan je de socialmediakanalen onder de loep nemen. Zijn de volgers van je concurrenten meer geëngageerd (lees: betrokken) en laten ze vaak reacties achter? En gebeurt dit zelden op jouw socialmediakanalen? Kijk goed waarnaar jouw concurrenten doen en probeer deze strategieën te implementeren in jouw eigen content!

Voor welke problemen kan content marketing ingezet worden?

Zoals al eerder genoemd, heeft het opzetten van een content marketing strategie talloze voordelen. Maar het kan zijn dat je nog niet helemaal verzekerd bent dat content marketing dé volgende stap is voor jouw bedrijf. Hier volgen enkele veelvoorkomende problemen waarbij content marketing de oplossing voor is.

  • Meer websiteverkeer. Het produceren en verspreiden van duidelijke en informatierijke content op verschillende online kanalen kan jouw bedrijf helpen om meer traffic te genereren.
  • Huidige strategie werkt niet. Heb je een marketing campagne opgezet op social media dat niet de verwachte resultaten opgeleverd heeft? Voer bovenstaande analyses uit om erachter te komen welke content wél effectief zou kunnen zijn.
  • Een klein budget. In tegenstelling tot vele andere marketing methodes, kun je content marketing zo goedkoop mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven en plaatsen van een aantal blogposts die goede keywords bevatten.

Ben je enthousiast geworden over content marketing, maar bezit je niet over de tijd of resources om zelf content te creëren? Dan kan je terecht bij de experts van Digital Newsgroup! Wij hebben ervaren schrijvers die voor jouw website de kwalitatieve blogs kunnen schrijven, maar ook bijvoorbeeld een goede linkbuilding strategie kunnen opzetten.

Content marketing uitbesteden?

Het is voor veel ondernemers en marketeers een ingewikkeld en tijdrovend proces om een succesvolle content marketing campagne op te zetten. Hierdoor is het zeker een goed idee om na te denken over het uitbesteden van content marketing. Je kunt het met een gerust hart overlaten aan de experts bij Digital newsgroup. Content marketing kan belangrijk zijn voor iedere onderneming, onafhankelijk van hoe groot of klein het is. et doel is om uiteindelijk te zorgen voor een betere positie in de bekendste zoekmachine, Google.

Op zoek naar een content marketing bureau?

Ben je helemaal overtuigd van het feit dat jouw onderneming content marketing nodig heeft? Dat is goed om te horen! Bij ons digital marketing bureau in Tilburg zit je op de goede plek. We hebben meerdere specialisten die jouw onderneming zullen helpen. Behalve content marketing, zijn wij ook ervaren in meerdere vormen van moderne marketing technieken, waaronder SEO marketing en digital marketing. Benieuwd naar de content marketing tarieven voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op via e-mail of telefoon, of kijk op onze contactpagina.

Winkelwagen
Winkelwagen is leeg
 
Totaal excl. BTW
€ 0,00